Ale uważaj, zawiera alkohol, więc mogą go używać tylko dorośli. I nie wsiadaj po nim za kierownicę. Dwie łyżki stołowe przed snem, gdy jesteś przeziębiony lub czujesz, że coś Cię rozkłada i chcesz zatrzymać chorobę.
Podajemy go również zimą jako toast za świąteczny obiad. Świetnie smakuje i ma piękny zapach miodu. Ponadto w razie potrzeby można z niego korzystać od razu, ale oczywiście lepiej odstawić go na co najmniej kilka dni. 🙂
Mój dziadek robił go odkąd pamiętam, zwykle dodaję starty imbir i też goździki, podstawowy przepis podaję tutaj taki jaki znam. To idealne rozwiązanie na pierwsze oznaki grypy lub przeziębienia. Próbowałam i zawsze działa świetnie.
Przygotowanie:
Wymieszaj sok z cytryny z miodem i alkoholem. Polecam używanie domowej brandy, mój dziadek dał klasyczną uczciwą śliwowicę. Odstawić na około 1 tydzień. Podstawą jest aby nie dodawać wody. Możesz przygotować ten domowy napój tego samego dnia, kiedy poczujesz, że pełza po nas grypa lub inna plaga. Ale zawsze lepiej dać temu dojść.
To bardzo proste i wszyscy to zapamiętają. 2 łyżki przed snem i pod kołdrę. Smakuje wyśmienicie, nie tak jak te chemiczne syropy. 🙂 W ciągu dnia możemy dodać łyżeczkę do herbaty, jeśli nie prowadzimy samochodu.