Czarny bez zawiera dużą ilość witaminy C, B, flawonoidów, kwasów owocowych, zwłaszcza jabłkowego, cytrynowego, askorbinowego, olejków eterycznych. Zawiera również atocyjaninę, która działa jak przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, garbnikami, pektynami i innymi substancjami.
Nasz dziadek uważał likier ten za lekarstwo na wszystkie choroby i zawsze pił go wieczorem przed pójściem spać. Jednak jego kolejną ogromną zaletą jest to, że jest bardzo smaczny. Podczas choroby to lepsze lekarstwo niż apteczne syropy na kaszel – oczywiście tylko dla dorosłych! Pamiętaj, że nie wolno spożywać owoców bzu na surowo. Aby go wykonać potrzebujesz kilku podstawowych składników i chwili wolnego czasu.
Gotuj bez zalany wodą przez 15 minut. Następnie odsącz przez sito o większych oczkach i lekko dociśnij owoce, ale nie przecedzaj ich. Do powstałego soku dodaj cukier i jeszcze chwilę gotuj. Dodaj cukier waniliowy i ponownie gotuj przez 3-5 minut.
Na koniec dodaj zaparzoną czarną kawę i ponownie zagotuj. Przyszły likier odstaw do ostygnięcia. Do schłodzonego już płynu wlej rum, wymieszaj i przelej do przygotowanych butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu.