Magiczne ciasto makowe – wylewamy jedną masę na blachę i po upieczeniu otrzymujemy 5 warstw. Przepis.
Może to wyglądać na skomplikowane, ale to ciasto jest bardzo proste! Wystarczy, że wylejesz jedną mieszankę na blachę do pieczenia, a otrzymasz idealne ciasto składające się z 5 warstw…
Z jednej mieszanki, otrzymasz 5 warstw. Pierwsza warstwa jest nieco twardsza i smakuje jak budyń waniliowy. Druga warstwa to pyszny krem jajeczny. Trzecia warstwa to pyszne nadzienie makowe. Czwarta warstwa jest nieco mniej widoczna. Jest to cienka warstwa białej czekolady. Piąta warstwa to bardzo miękkie ciasteczko o doskonałym smaku.
Składniki:
- 75 g masła
- 100 g białej czekolady
- 5 jaj
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- 5 łyżek zimnej wody
- 100 g mąki
- trochu soli
- skórka z jednej cytryny
- 200 g drobno zmielonego niebieskiego maku
- 1 łyżka rumu
- 6 łyżek zimnego mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozpuść 75 gramów masła na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i dodać 100 gramów białej czekolady. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Podziel 5 jajek na 5 żółtek i 5 białek. Wymieszaj 150 g cukru kryształu i cukru waniliowego z żółtkami.
Mieszać do uzyskania piany, dodać 5 łyżek zimnej wody, dobrze wymieszać, teraz dodać letnie mleko, dobrze wymieszać, dodać 100 g przesianej mąki zwykłej, szczyptę soli i skórkę z jednej cytryny, wszystko dobrze wymieszać. Dodać 100 g czystego, drobno zmielonego maku niebieskiego (bez innych składników, np. cukru itp.), wymieszać i dodać kolejne 100 g zmielonego maku.
Dodać 1 łyżkę rumu i 3 łyżki zimnego mleka, wymieszać i ponownie dodać 3 łyżki zimnego mleka. Dobrze wymieszaj. Do białek dodać 2 łyżki soku z cytryny, szczyptę soli i ubijać, aż powstanie sztywna piana. Delikatnie wymieszaj sztywną pianę z masą makową. Na wierzchu zostawiamy małe kawałki niezmieszanej piany.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, włóż ciasto do formy do pieczenia i delikatnie nim potrząśnij, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez godzinę z włączoną grzałką górną i dolną. Nie używać termoobiegu.
Po upieczeniu ciasto trochę opadnie, ale nie martwcie się, tak ma być. Najpierw pozostawić do ostygnięcia na pół godziny w temperaturze pokojowej… następnie włożyć do lodówki i pozostawić do dobrego wystygnięcia na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!