Przygotuj je na rodzinną imprezę albo spotkanie z przyjaciółmi, a każdy będzie cię prosił o podzielenie się przepisem. Chociaż jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę więcej pracy – są tego warte!
W dużej misce suche drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru i ciepłą wodą. Następnie dodaj mleko i pozostały cukier oraz rozpuszczone masło/margarynę. Dodaj cukier waniliowy, przesianą mąkę i wbij dwa jaja. Zagniatają ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.
Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, a następnie gotuj przez około 10 minut. Odcedź i zostaw do wystygnięcia. W dalszej kolejności zblenduj mak z chałwą na jednolitą masę.
Ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj pierwszą część na grubość około 5 mm. Uzyskany arkusz posmaruj nadzieniem makowo-chałwowym i zawiń w rulon, a następnie pokrój go na około 5 cm kawałki.
Wymieszaj 1 jajko z cukrem pudrem i uzyskaną polewą posmaruj ślimaczki. Piecz ślimaczki w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.