Można zamrozić, a gdy masz ochotę upiecz na szybko. Małe bułeczki – 100 sztuk w 20 minut.
Pyszne nadziewane mini bułeczki to przepis, który wykorzystasz niejeden raz. Dzięki temu przepisowi w niecałe pół godziny będziesz w stanie wyczarować ponad sto bułeczek, które można zamrozić na wizytę niespodziewanych gości.
Bułeczki dzięki swojemu bogatemu nadzieniu mogą być serwowane jako przekąska bądź np. dodatek do zupy. Samo ciasto rozpływa się w ustach, dlatego zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Farsz, który proponujemy, to sycące i oryginalne nadzienie serowo-kiełbasiane, ale bułeczki będą tak samo zachwycać smakiem w przypadku użycia farszu z: twarogu z ziołami, duszonej kapusty, jajek, ziemniaków z grzybami czy też mielonego mięsa.
Ciasto idealnie nadaje się także do wykonania mini babeczek na słodko. W tym celu do samego ciasta dodaj odrobinę cukru, a farsz zastąp ulubionym dżemem lub powidłami czy też makiem lub owocami typu jagody, truskawki czy maliny. Całość można wtedy oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Zapraszamy do eksperymentowania, a oto sam przepis:
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna: 400 gram
- kefir: 250 ml
- jajka: 2 sztuki, do posmarowania bułeczek
- śmietana: 1 łyżka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier, sól, olej roślinny
- sezam do posypania
Składniki na farsz:
- kiełbasa (lub szynka): 100 gram
- ser żółty w kostce: 50 gram
- świeże zioła
- 1 ząbek czosnku
Wyrób ciasto: wszystkie płynne składniki (kefir, śmietanę, olej) połącz ze sobą, przypraw solą i cukrem. Dodaj proszek do pieczenia
Do masy wsyp przesianą mąkę. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej kuli. Ciasto włóż do głębokiej miski. Przykryj ręcznikiem lub ściereczką. Odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotuj farsz: kiełbasę i ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do nich drobno posiekane ulubione zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm. Do wykrawania bułeczek użyj silikonowej foremki na lody lub do ciasta, takiej, która posiada małe oczka.
Posyp ją obficie mąką, a następnie rozłóż na niej jedną warstwę ciasta. We wgłębieniach powstałych z użycia formy umieść przygotowany farsz. Połóż na warstwę z farszem kolejny blat ciasta. Rozwałkuj. Wyciśnij bułeczki z formy.
Na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż wykrawane bułeczki natychmiast po ich wyjęciu z formy. Rozkłóć w miseczce jajka. Każdą bułeczkę posmaruj masą jajeczną i posyp sezamem.