Mięso najsmaczniejsze będzie, jeśli przygotujemy je dzień wcześniej i włożymy na noc do lodówki. Mięso mielone mieszamy z mlekiem, pieprzem, przyprawami oraz drobno pokrojonymi (lub przeciśniętymi przez praskę) ząbkami czosnku. Możemy je także ją delikatnie posolić.
Kolejnego dnia dzielimy przygotowane wcześniej mięso no równe połowy. Formujemy z nich dwa płaskie, prostokątne placuszki, smarujemy ulubioną musztardą lub keczupem a na koniec posypujemy startym serem.
Następnie zawijamy je, aby nabrały kształtu rolady. Układamy na wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia blaszkę, po czym jeśli istnieje taka potrzeba korygujemy kształt tak by rolada była jak najładniejszą.
Z wierzchu, gotową roladę należy posmarować kwaśną śmietaną dość obficie.
Gotową roladę wkładamy do piekarnika i przez 45 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni.