Do sosu:
Najpierw opłucz ryż i gotuj do miękkości. Cebulę, marchewkę czyścimy i usuwamy z kapusty uszkodzone górne liście. Cebulę drobno posiekać, marchewki utrzeć na grubej tarce i kapustę pokroić na małe kawałki.
Na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, dodaj marchewkę i na koniec kapustę. Gotuj razem przez około 15 minut, następnie posól, dopraw i wymieszaj.
W misce mieszamy oba rodzaje mięsa mielonego ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
Teraz przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj, marchewki utrzyj na grubej tarce, a także pomidory bez skórki. Na patelnię wlej trochę oleju roślinnego, podsmaż cebulę z marchewką i pomidorami do miękkości, posolić, doprawić i posypać cukrem do smaku. Na koniec dodaj śmietanę.
Schłodzone pieczone warzywa mieszamy z mieszanką mięsną, z której rękami formujemy bułki, które układamy w natłuszczonej formie. Tak przygotowany sos wylewamy na roladki, wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 35 – 45 minut.