Mięso pieczone w folii – pyszne i soczyste. Przekonaj się, jakie są smaczne

Pieczone mięso jest pyszne i soczyste. Doskonałe dla wszystkich mięsożernych łasuchów.

Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. A przepis jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko kawałek swojego ulubionego mięsa i pyszną marynatę. Odpowiednie będzie mięso wieprzowe, wołowe, a nawet jagnięce.

Składniki:

  • mięso 1kg

Marynata:

  • sól 1 łyżeczka 
  • pieprz 0,5 łyżeczki 
  • cukier 1 łyżeczka 
  • kurkuma 1 łyżeczka 
  • papryka (ostra lub słodka- według uznania) 1 łyżka
  • chmiel Suneli 1 łyżeczka (można pominąć)
  • czosnek 3 ząbki 
  • olej roślinny 3 łyżki 

Przygotowanie:

Najpierw przyrządź marynatę do mięsa. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Jeśli nie masz, możesz pokroić w bardzo drobne kawałeczki.

Do czosnku dodaj pozostałe przyprawy: sól, pieprz, cukier, kurkumę, chmiel suneli oraz paprykę. Na koniec dolej 3 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. 

Następnie dokładnie umyj mięso i wysusz je przy użyciu ręcznika papierowego przeznaczonego do żywności. Mięso zamocz z każdej strony w przygotowanej zalewie i owiń szczelnie folią spożywczą. Tak przygotowane mięso zostaw w lodówce na 2 godziny. 

Po określonym czasie przełóż mięso do brytfanny i włóż do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach. Po godzinie należy wyciągnąć mięso z folii i zapiec jeszcze przez 15 minut, aby było rumiane. 

Gotowe mięso jest idealne na obiad do surówki i gotowanych ziemniaków lub jako dodatek na kanapkę. Palce lizać!

error: Treść zabezpieczona !!