Szybko zapomnisz o tradycyjnych roladkach z kapusty. Tym daniem można się delektować na co dzień lub od święta, a także podczas ważnych uroczystości. Sos dodaje mięsu niesamowitego smaku i odgrywa ważną rolę w tym daniu.
Najpierw pokrój cebulę w drobne paski. Następnie podsmaż cebulę na oleju. Pokrój marchewkę, a następnie podsmaż ją na tej samej patelni co cebulę. Nie należy łączyć obu warzyw.
Po dokładnym obtoczeniu mięsa pokroić je w cienkie plasterki. Doprawić je solą i pieprzem.
Twardsze liście kapusty włóż do miski z wrzącą wodą. Pozostawić na 5 minut, aby zmiękły. Następnie odcedź wodę z liści kapusty i pozostaw je w misce do ostygnięcia. Na liściach ułożyć mięso, cebulę i marchewkę. Umieść każdy liść na rolce i włóż do garnka.
Na rolkach ułożyć pokrojone pomidory. Skropić gorącą wodą. Przykryć patelnię pokrywką i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Połącz mąkę i śmietanę z posiekanym koperkiem. Dodaj sos do garnka po 30 minutach.