Wiosną zawsze robię syrop z mniszka lekarskiego. Przepis jest naprawdę fantastyczny i dość prosty.
Jest doskonały na astmę, zapalenie oskrzeli i kaszel, pomaga nawet przy problemach jelitowych. Syrop jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Doskonała pomoc przy stanach zapalnych i bólach gardła.
Pamiętaj, aby składniki tego syropu zbierać w czystych miejscach, z dala od dróg.
Najlepiej po deszczu, aby nie trzeba było myć składników – zwłaszcza mniszka lekarskiego, który zawiera najwięcej składników odżywczych, gdy jest świeżo zebrany i niemyty. Wymieszaj kwiaty mniszka z liśćmi babki lancetowatej i zacznij układać je w wybranym pojemniku np. szklanym słoju.
Naprzemiennie układaj warstwy roślin i cukru i kontynuuj, aż pojemnik się zapełni. Ostatnia warstwa musi być cukrem.
Na słoju ułóż celofan, kilkakrotnie przekłuj na wierzchu i zwiąż np. elastyczną opaską. Postaw na słonecznym parapecie i pozostaw na 2-3 tygodnie.
Po tym czasie syrop osadzi się na dnie kubka, a zioła zostaną na wierzchu. Dlatego konieczne jest, aby 2-3 razy dziennie „wcisnąć” je z powrotem do syropu. W przeciwnym razie mogą zacząć pleśnieć na powierzchni.
Po 14 dniach syrop odlej, dokładnie wyciśnij zioła, aby nie stracić cennego napoju, wlej do mniejszego słoja i przechowuj w lodówce.