Robię od lat i pierogi wychodzą najlepsze na świecie: Najlepszy przepis na ciasto na pierogi – na wodzie mineralnej.

Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę i od razu wyrabiaj ciasto dużą łyżką lub, jeśli Ci wygodniej, ręką. Przełóż wyrabiane ciasto na blat roboczy albo stolnicę i nadal wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 7 – 8 minut.

Po tym czasie, z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj wilgotną ściereczką. Tak zabezpieczone ciasto pozostaw na około 30 minut.

W tym czasie możesz zacząć przygotowywać nadzienie. Teraz wszystko zależy od Twojego pomysłu i ulubionych smaków – może to być np. kapusta z grzybami, nadzienie mięsne lub owocowe.

Woda mineralna dodana do ciasta spełnia rolę sody, dlatego z każdym nadzieniem pierogi z tego ciasta wyjdą delikatne, miękkie i bardziej puszyste. Spróbuj, bo naprawdę warto!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!