Puszyste naleśniki bez mleka – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz

Puszyste naleśniki bez mleka – procedura przygotowania

Deser do herbaty czy ciepły, słodki obiad? Naleśniki przeznaczone są głównie dla dzieci, ale nadają się również jako słodka zakąska do kawy dla dorosłych. Jak jednak sprawić, by były elastyczne i puszyste? Wypróbuj przepis z sodą oczyszczoną, która dodaje puszystości dzięki dwutlenkowi węgla. Z kolei kwaśna śmietana, która jest drugim sekretnym składnikiem tych cudownych naleśników, zapewnia elastyczność. Naleśniki będą całkowicie cienkie i będziesz mógł w pełni cieszyć się ich smakiem z owocami, dżemem, Nutellą lub lodami.

Składniki

  • woda gazowana – 500 ml
  • mąka zwykła – 200 g
  • śmietana – 100 g
  • jajka – 2 szt
  • cukier – 3 łyżki
  • olej – 2 łyżki

Przygotowanie

W głębokiej misce ubić jajka, dodać cukier i dobrze ubić trzepaczką. Dodajemy olej, dodajemy śmietanę, mąkę pszenną i mieszamy na gładką masę, można użyć drewnianej łyżki, bo wtedy ciasto będzie sztywniejsze.

Na koniec dodajemy wodę gazowaną i ponownie mieszamy trzepaczką, ciasto będzie już płynne. Muszą być jednak całkowicie gładkie i pozbawione grudek.

Połóż patelnię na płycie grzewczej i posmaruj jej dno olejem słonecznikowym. Nabieraj ciasto łyżką i smaż na złoty kolor na średnim ogniu z obu stron. Zawsze możesz pocierać spód wałkiem lub pędzelkiem, żeby naleśniki się nie przypaliły.

Naleśniki można tradycyjnie podawać z zawiniętym dżemem, ale można je też złożyć na pół i uformować zgrabne trójkąty. Można je udekorować gałką lodów waniliowych i listkiem mięty, posypać startą gorzką czekoladą.

Dzieci z pewnością docenią połączenie z nutellą lub pastą z surowych orzechów laskowych z olejem kokosowym. Dobre są również świeże owoce, orzechy i rodzynki. Można go także posłodzić cukrem pudrem lub kroplą syropu klonowego. Dorośli mogą posmarować naleśniki mieszanką cukru i rumu.

error: Treść zabezpieczona !!