Zainspirowały mnie one do spróbowania czegoś innego i tak oto powstał pomysł na placki ziemniaczane z cukinią. Zasada jest taka sama jak w przypadku zwykłych placków. Wszystkie składniki mieszamy, smażymy i szybko zjadamy 🙂 Jedyna różnica polega na bogatszym smaku i niezwykłym aromacie.
Umyj wszystkie warzywa. Zetrzyj cukinię na tarce o grubszych oczkach, a ziemniaki i marchewkę na tarce do marchewki po koreańsku lub również klasycznie.
Warzywa odciśnij z nadmiaru płynu i połącz. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek.
Wbij jajko, dodaj mąkę, sól, pieprz i czosnek, dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Nakładaj masę za pomocą łyżki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki ziemniaczano-cukiniowe są bardzo delikatne i soczyste dzięki mieszance różnych warzyw. A zioła i marchewka sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej kolorowe. To świetna opcja na lekki letni obiad czy ciepłą kolację.