Jak zrobić pyszne kotleciki z cukinii z ziemniakami i zieloną cebulką. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Jestem pewien, że jest tu wielu miłośników cukinii. Sam jestem jednym z nich. Szczególnie uwielbiam popularne już naleśniki z cukinii.

Zainspirowały mnie one do spróbowania czegoś innego i tak oto powstał pomysł na placki ziemniaczane z cukinią. Zasada jest taka sama jak w przypadku zwykłych placków. Wszystkie składniki mieszamy, smażymy i szybko zjadamy 🙂 Jedyna różnica polega na bogatszym smaku i niezwykłym aromacie.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 35 g szczypiorku
  • 20 g kopru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej słonecznikowy do smaku

Przygotowanie

Umyj wszystkie warzywa. Zetrzyj cukinię na tarce o grubszych oczkach, a ziemniaki i marchewkę na tarce do marchewki po koreańsku lub również klasycznie.

Warzywa odciśnij z nadmiaru płynu i połącz. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek.

Wbij jajko, dodaj mąkę, sól, pieprz i czosnek, dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Nakładaj masę za pomocą łyżki i smaż z obu stron na złoty kolor.

Placki ziemniaczano-cukiniowe są bardzo delikatne i soczyste dzięki mieszance różnych warzyw. A zioła i marchewka sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej kolorowe. To świetna opcja na lekki letni obiad czy ciepłą kolację.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!