Moja rodzinka się zajada. Cienkie placki ziemniaczane: o wiele lepsze niż tradycyjne naleśniki.

Znudziły Ci się potrawy, które jesz na co dzień i szukasz przepisu, który będzie oryginalny, ale zarazem pyszny i prosty?

Ziemniaczane naleśniki to idealna opcja!

Smakują o wiele lepiej niż tradycyjne naleśniki. Są cieniutkie i można włożyć do nich dowolny farsz lub zjeść je bez dodatków.

Składniki potrzebne do wykonania:

  • 4 – 5 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 250 – 300 g mąki pszennej
  • 250 – 300 ml mleka
  • 1 duża łyżka cukru
  • 5 dużych łyżek oleju słonecznikowego
  • około 4 ząbki czosnku
  • sól i zioła według własnego uznania

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokrój na 4 kawałki i ugotuj w posolonej wodzie.

Po ugotowaniu, zostaw ziemniaki, aż ostygną. Następnie zmiel je wraz z wodą, w której były gotowane. Zrób to za pomocą miksera lub blendera i mieszaj, aż do gładkiej papki.

Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj go wraz z mlekiem, jajkiem i mąką do zmieszanych ziemniaków. Wszystko wymieszaj.

Dodaj olej roślinny i sól. Ponownie wymieszaj, a następnie tak przygotowane ciasto zostaw na około 25 – 30 minut.

Na rozgrzaną patelnie wlej małą ilość oleju roślinnego i smaż cienkie naleśniki. W czasie smażenia możesz je doprawić ulubionymi ziołami.

Pamiętaj jednak, że naleśniki ziemniaczane są dość kruche, dlatego przewracaj je ostrożnie.

Jeśli chcesz jeść naleśniki ziemniaczane bez farszu – to wszystko!

Jednak jeśli wolisz zjeść je z czymś, to dobrą opcją będzie nadzianie ich np. farszem grzybowym czy mięsnym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!