Potrzebne składniki na nalewkę:
Obieramy imbir i kroimy go w cienkie plasterki. Przekładamy go do litrowego słoika i zalewamy alkoholem (brandy). Słoik ustawiamy w ciemnym miejscu na pełne dwa tygodnie. Co jakiś czas mieszamy słoikiem.
Gdy już minie 14 dni, przecedzamy całość, dodajemy sok z cytryny i miód. Nalewkę trzymamy w chłodziarce i po jednej łyżce 3 razy na dzień ją spożywamy – przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Należy ją też stosować, gdy złapie nas ból głowy i stawów.
Ten przepis też jest godny poznania. Rozgrzewająca herbata potrafi umilić niejeden chłodny wieczór, a dodatkowo warto ją stosować, by zminimalizować objawy przeziębienia.
Imbir obieramy i kroimy w drobne plasterki. Następnie wrzucamy go do wrzącej wody. Gotujemy to ok. 30 minut. Na koniec, do ochłodzonego napoju, dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz miodu, by polepszyć smak naparu. Smacznego!