Nalewka z imbiru na ból głowy oraz bóle stawów – sprawdzony szybki przepis który jest u mnie od lat

Potrzebne składniki na nalewkę:

  • 600ml brandy,
  • 300g imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z jednej, całej cytryny.

Przyrządzenie nalewki:

Obieramy imbir i kroimy go w cienkie plasterki. Przekładamy go do litrowego słoika i zalewamy alkoholem (brandy). Słoik ustawiamy w ciemnym miejscu na pełne dwa tygodnie. Co jakiś czas mieszamy słoikiem.

Gdy już minie 14 dni, przecedzamy całość, dodajemy sok z cytryny i miód. Nalewkę trzymamy w chłodziarce i po jednej łyżce 3 razy na dzień ją spożywamy – przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Należy ją też stosować, gdy złapie nas ból głowy i stawów.

Herbata imbirowa

Ten przepis też jest godny poznania. Rozgrzewająca herbata potrafi umilić niejeden chłodny wieczór, a dodatkowo warto ją stosować, by zminimalizować objawy przeziębienia.

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • miód i cytryna,
  • 5cm imbiru.

Przyrządzenie:

Imbir obieramy i kroimy w drobne plasterki. Następnie wrzucamy go do wrzącej wody. Gotujemy to ok. 30 minut. Na koniec, do ochłodzonego napoju, dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz miodu, by polepszyć smak naparu. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!