Wyśmienite ciasto wykonane w niestandardowy sposób to przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Napoleon to połączenie kruchego placka oraz kremu budyniowego rozpływającego się w ustach. Palce lizać!
Do miski wbić jajka oraz cukier i utrzeć wszystko przy pomocy miksera. Dodać masło w temperaturze pokojowej, sól, sodę oraz mąkę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i pozostawić na 15 minut.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do nich mąkę oraz zimne mleko. Wszystko wymieszać i zacząć podgrzewać, stopniowo doprowadzając do wrzenia.
Masę należy cały czas mieszać, aby nie powstały grudki, a konsystencja była jednolita. Gdy krem się zagotuje, ściągnąć z kuchenki i pozostawić do wystudzenia.
Każdą część osobno rozwałkować na wielkość naszej patelni (około 21 cm). Placki należy upiec na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Takie kawałki pieką się bardzo szybko, należy uważać, aby nie przypalić.
Upieczone 14 placków posmarować masą i ułożyć jeden na drugim. Górę także posmarować kremem i udekorować zmielonymi orzechami.