Do tego przepisu potrzebujesz słońca, ponieważ skórkę należy wysuszyć na słońcu, do momentu, aż stwardnieje, a następnie posiekać.Potem należy zaparzyć 1 łyżeczkę ususzonej skórki w 200 ml wrzącej wody. Gdy ciesz ostygnie, można nią podlać korzenie.
Skórkę bananową trzeba pokroić na małe kawałki i rozłożyć na blaszce do pieczenia miąższem do góry, po czym ususzyć w piekarniku. Po tym jak skórka się ususzy, trzeba ją schłodzić i zmielić na proszek. Aby to zrobić, można użyć do tego wałka od blendera.
Po upływie tego czasu trzeba ją przecedzić przez gazę i rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:1. Potem gotowym roztworem można podlewać korzenie kwiatków.
Co więcej, jeśli chcesz, żeby liście twojej orchidei się pięknie świeciły oraz wchłaniały potrzebne substancje, możesz pocierać je właśnie skórką bananową.