Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów jaki jadłam: Niemiecka szarlotka skradła moje serce.

Szarlotka, któż nie kocha tego ciasta?! Dziś chce się podzielić z Wami moim ulubionym, nowym sposobem na przyrządzenie tego klasycznego deseru. 

Pyszne kruche ciasto nadziane miękkim twarogiem i słodkimi jabłkami oraz obłędna, bezowa góra – połączenie idealne!

Składniki

  • Mąka pszenna 1,5 szklanki
  • Masło 100 g
  • Śmietana 50 g
  • Jajko 2 sztuki
  • Twaróg 250 g
  • Soda 0,25 łyżeczki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Wanilia do smaku
  • Jabłko 4–5 szt.
  • Cynamon do smaku
  • Sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

Połącz 1 żółtko, 2 łyżki cukru, roztopione masło, śmietanę i sodę. Dodaj do nich przesianą mąkę i wyrób miękkie ciasto. Umieść je w naczyniu do pieczenia, pokryj nim również boki. Zrób w cieście nakłucia widelcem. Twaróg wymieszaj z 1/3 szklanki cukru, wanilią, jednym żółtkiem. Rozprowadzić powstałą masę w formie do pieczenia.

Pokrój jabłka na plasterki i rozłóż je równomiernie na warstwie twarogu, a następnie posyp cynamonem. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez pół godziny. Gdy ciasto zostanie upieczone, wymieszaj białka z odrobiną soku z cytryny, a następnie dodaj 2 łyżki cukru i ubij na sztywną pianę.

Wyjmij ciasto, połóż na nim masę białkową i włóż znów do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Piecz w 170 stopniach.

Połączenie nadzienia, ciasta i bezy w tej szarlotce jest bardzo harmonijne, więc natychmiast zapisz sobie ten przepis w książce kucharskiej i powiedz o nim znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!