Jak zrobić przepyszne ogórki po węgiersku. Lepszych nie jadłam. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi

Jesienno-zimowy czas to okres przetworów – różnego rodzaju kompoty, przeciery, dżemy i marynaty to specjał przyrządzany przez polskie gospodynie od lat.

Ten przepis z pewnością należy do tych najciekawszych i najsmaczniejszych. Jeśli nie próbowaliście nigdy ogórków węgierskich – koniecznie sprawdźcie ten przepis! Chrupkie warzywa ze słoika będą świetnym dodatkiem do codziennych obiadów.

Ogórki węgierskie tuż obok marynowanych grzybów i ogórków w occie, są jednym z najlepszych sposobów na przetwory zimowe.

Wyrazisty smak, chrupkość i prostota to doskonałe połączenie. Oto składniki, których będziesz potrzebować do przygotowania tego przepisu:

  • 1 kilogram ogórków,
  • litr wody,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 12 goździków,
  • ok. 12 sztuk ziela angielskiego,
  • łyżeczkę soli,
  • 3 łyżki musztardy w proszku (można kupić —> TUTAJ)
  • 100g cukru,
  • 150 ml octu winnego,
  • 3 półlitrowe słoiki

Ogórki musisz odpowiednio przygotować – dokładnie je umyj i odetnij ich końcówki – większe ogórki możesz też pokroić na cztery części.

Przygotuj słoiki do zaprawy – do każdego włóż po 2 ząbki czosnku, cztery goździki i 4 ziarna ziela angielskiego oraz po łyżeczce musztardy. Później dodaj ogórki w takiej ilości, by idealnie zapełnić cały słoik.

Tak przygotowane ogórki zalej marynatą, wcześniej przygotowaną z wody, octu, soli i cukru. Słoiki zakręć i zagotuj w wodzie – pamiętaj, że aby wytrzymały dłuższy czas, wieczka muszą przyciągnąć – inaczej ogórki bardzo szybko się popsują.

Gdy słoiki się zagotują, wyciągnij je na koc lub gruby ręcznik, odwróć do góry dnem i ustaw obok siebie – w ten sposób pozostaw je do ostygnięcia, by następnie móc się cieszyć pysznymi przetworami na całą zimę.

error: Treść zabezpieczona !!