Domownicy zjedli całe w jeden dzień. Znakomite ciasto orzechowe z pysznym kremem – Niebo w gębie

W rondelku należy roztopić cukier, po czym dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane karmelowe orzechy trzeba zostawić do ostygnięcia, a następnie posiekać (np. przy użyciu blendera).

Połowę posiekanych orzechów dodać do kremu, a drugą połowę odstawić na później.

200 ml wody wymieszać z dwiema łyżkami cukru i odrobiną rumu. Dla łatwiejszego rozpuszczenia cukru – można wszystko podgrzać w rondelku. Syrop trzeba ochłodzić.

Pierwszą część ciasta należy lekko nasączyć syropem, a następnie posmarować 1/3 kremu. Po równomiernym rozprowadzeniu kremu położyć drugi kawałek i powtórzyć krok 15.

Po umieszczeniu ostatniej części ciasta – rozsmarować pozostały krem, rozprowadzając go również na boki ciasta.

Pozostałymi orzechami karmelowymi można ozdobić wedle własnego uznania.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!