Podczas jedzenia orzechów nigdy nie wyrzucaj skorupek. Są drogocenne dla Twojego zdrowia – Przepis.

Orzechów z roku na rok jest coraz mniej.

Pomimo tego, że wielu z nas ma je w ogrodzie, wiosenne przymrozki i brak wilgoci niestety odbiły się na nich bardzo negatywnie. Jeśli masz szczęście, że u Ciebie jest ich dosyć sporo, wykorzystaj je w pełni. Jednak nie tylko część jadalną, ale także łupiny, a nawet liście.

Kiedy zapytaliśmy naszych starszych znajomych, dlaczego trzymają łupiny orzechów, odpowiedzieli całkowicie bez namysłu – ponieważ poprawiają krążenie i rozrzedzają krew. Więc przyjrzeliśmy się, w jaki sposób skorupki i twarde części muszą zostać zmodyfikowane, aby miały działanie lecznicze?

Są nie do pokonania w przypadku kaszlu

Herbatę robimy z muszelek, gotując je w wodzie, aż płyn nabierze jasnego odcienia. Odcedź i osłodź ciepły płyn miodem i dodaj cytrynę. Herbata ma dobroczynny wpływ na stan zapalny gardła, a nawet stanowi doskonałą profilaktykę raka krtani.

Łagodzi również ból gardła – odczujesz to zwłaszcza podczas przełykania. Herbata pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poprawę krążenia krwi.

Mają pozytywny wpływ na wrzody

W przypadku wrzodów zastosuj mocny wywar z łupin orzecha włoskiego. Przechowuj go w pojemniku z ciemnego szkła, a łyżeczkę tego mocnego wywaru zawsze zażywaj na pusty żołądek .

Źródło wapnia – szybko i skutecznie dostarcza organizmowi

Jeśli cierpisz na brak wapnia, jednym z najlepszych sposobów na jego uzupełnienie jest picie wspomnianej herbaty z łupin orzecha włoskiego – gotuj aż płyn się rozjaśni i możesz pić od 500 ml do 1 litra takiego płynu dziennie.

Do użytku na zewnątrz

Drobne uszkodzenia skóry, otarcia, ukąszenia komarów lub egzema skóry od dawna są leczone różnymi częściami orzechów.

Same orzechy, olej z orzechów włoskich, zielone liście, zielona skórka i twarde łupiny – ekstrakty z nich zazwyczaj można kupić w aptece, ale często nie mamy pojęcia, że ​​w najczystszej i najefektowniejsze postaci mamy je tuż pod nosem.

Liście orzecha włoskiego

Działają znieczulająco, przeciwzapalnie i odkażająco. Mogą obniżać poziom cukru we krwi, zabijać bakterie, grzyby i korzystnie wpływać na stany zapalne dróg oddechowych.

Zawierają garbniki, flawonoidy, olejek eteryczny oraz  dużą ilość witaminy C. Wspomagają wzrost włosów i korzystnie wpływają na skórę.

Jak korzystać z suszonych liści?

Najprostszym i najczęściej używanym sposobem jest przygotowanie herbat leczniczych i wywarów. Wystarczy ugotować 1 łyżkę suszonych liści w jednej szklance wody. Pozostawić do zaparzenia przez 10 minut i wypić na ból brzucha , stany zapalne wewnętrzne.

Używamy go do płukania włosów lub do pielęgnacji skóry. Podzielić 1 łyżkę suszonych liści orzecha włoskiego na 2,0 – 2,5 dl wody i parzyć przez 10 minut.

Ekstrakt przeznaczony jest do użytku wewnętrznego, 2-3 filiżanki dziennie (na bóle brzucha, w przypadku stanów zapalnych), do płukania włosów (ekstrakt należy dobrze wmasować we włosy , pozostawić na kilka minut i spłukać ).
Nalewka z orzecha włoskiego dla zdrowia
Twarde części jądra tworzą rodzaj wewnętrznej przegrody w jądrze orzecha. Choć uważamy je za przeszkodę w uzyskaniu smacznej treści, są również bardzo przydatne. Te części orzechów zawierają dużą ilość jodu i innych składników odżywczych. Działają korzystnie na problemy z tarczycą, powikłania żołądkowe, bóle stawów, bezsenność i nerwowość.

Do przygotowania nalewki orzechowej potrzebujemy:

  • 2 łyżki twardych części rdzenia
  • Alkohol (może być wódka)

Przygotowanie:

Wlej pokruszone „przegrody” z jądra orzecha do ciemnego szklanego pojemnika. Wystarczy wlać alkohol, tak aby były całkowicie zanurzone. Pozostaw na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Dawkowanie: 5-6 kropli nalewki rozpuścić w 2 łyżkach przegotowanej wody .

error: Treść zabezpieczona !!