Korzystnie wpływają na zdrowie i urodę i samopoczucie: Oto przepis na leczniczy olejek z zielonych orzechów.

Zielone orzechy stanowią nie tylko bardzo smaczny dodatek do dań, ale przede wszystkim mają wiele zastosowań zdrowotnych. Wspierają układ odpornościowy, zawierają dużą dawkę witaminy C, pomagają usuwać z organizmu toksyny i zanieczyszczenia, a także pozbywać się szkodliwych metali ciężkich.

Oczyszczają błonę śluzową przełyku oraz krew. Zmniejszają problemy z bólami głowy i menstruacyjnymi. Pomagają zachować energię i uniknąć zmęczenia oraz złego nastroju.

Produkty, w których się je wykorzystuje, to np. olejek na włosy, który wzmacnia je oraz wspomaga w walce z łupieżem. Wykonana z nich maseczka nałożona na skórę działa odświeżająco i odnawiająco. Zielone orzechy można również dodawać do potraw. Będą stanowić oryginalny dodatek do mięs oraz sałatek z warzyw czy owoców.

Olejek leczniczy do stosowania na skórę

Pomaga w odżywieniu skóry, gojeniu się uporczywych ran i blizn. Można go stosować w przypadku wystąpienia chorób skóry (egzema, łuszczyca, opryszczka), pojawienia się plam starczych czy zmarszczek.

Składniki:

  • zielone orzechy – 7 sztuk
  • marchewki – 2 sztuki
  • olej, np. oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pokrój orzechy na ćwiartki, zetrzyj marchewki na tarce. Oba składniki wsyp do butelki, po czym zalej oliwą. Zakręć butelkę i odstaw na jakiś miesiąc w słoneczne miejsce. Po tym czasie olejek będzie gotowy do użycia.

Zielone orzechy w miodzie

error: Treść zabezpieczona !!