Zielone orzechy stanowią nie tylko bardzo smaczny dodatek do dań, ale przede wszystkim mają wiele zastosowań zdrowotnych. Wspierają układ odpornościowy, zawierają dużą dawkę witaminy C, pomagają usuwać z organizmu toksyny i zanieczyszczenia, a także pozbywać się szkodliwych metali ciężkich.
Oczyszczają błonę śluzową przełyku oraz krew. Zmniejszają problemy z bólami głowy i menstruacyjnymi. Pomagają zachować energię i uniknąć zmęczenia oraz złego nastroju.
Produkty, w których się je wykorzystuje, to np. olejek na włosy, który wzmacnia je oraz wspomaga w walce z łupieżem. Wykonana z nich maseczka nałożona na skórę działa odświeżająco i odnawiająco. Zielone orzechy można również dodawać do potraw. Będą stanowić oryginalny dodatek do mięs oraz sałatek z warzyw czy owoców.
Pomaga w odżywieniu skóry, gojeniu się uporczywych ran i blizn. Można go stosować w przypadku wystąpienia chorób skóry (egzema, łuszczyca, opryszczka), pojawienia się plam starczych czy zmarszczek.
Pokrój orzechy na ćwiartki, zetrzyj marchewki na tarce. Oba składniki wsyp do butelki, po czym zalej oliwą. Zakręć butelkę i odstaw na jakiś miesiąc w słoneczne miejsce. Po tym czasie olejek będzie gotowy do użycia.