Ten preparat wykorzystuje połączone właściwości orzechów i miodu, który też znany jest z dobroczynnego wpływu na zdrowie. Przyjdzie z pomocą przy bolącym gardle i chorobach układu oddechowego, takich jak zapalenie oskrzeli, ale też niedoczynności tarczycy, anemii i słabej morfologii krwi.
Pokrój orzechy na ćwiartki. Wsyp je do naczynia (butelki szklanej lub słoika) i zalej do pełna miodem. Naczynie zamknij.
Wstaw do zacienionego miejsca, np. do spiżarni, i pozostaw na około 40 dni. Po tym czasie możesz wykorzystać przygotowany miód – codziennie rano na pusty żołądek jedz jedną łyżeczkę.
Wspomoże organizm w przypadku chorób żołądka (bóle, wrzody), niedoczynności tarczycy, bólów głowy i menstruacyjnych. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by pić go dla przyjemności.
Cytrynę pokrój w plastry. Orzechy starannie umyj, a następnie porozcinaj na połówki. Te oraz resztę składników umieść w butelce i wymieszaj ze sobą, zalej brandy. Butelkę zamknij i odstaw w nasłonecznione miejsce na około 40 dni. Pamiętaj, by raz na jakiś czas nią potrząsnąć (dzięki temu cukier będzie mógł się rozpuścić). Na sam koniec przecedź.