W lodówce można przechowywać owoce nawet do roku. Dowiedz się jak.

Niepowtarzalny smak świeżych owoców, niezależnie od tego kiedy są dostępne? Teraz jest to możliwe!

Wystarczy, że dowiesz się, jak przechowywać te słodkie dary natury w sposób, który pozwoli zachować ich wartości odżywcze i świeżość przez cały rok. To świetny sposób na naukę, szczególnie w okresie zimowym, kiedy owoce sezonowe są odległym wspomnieniem.

Co zrobić, by wspomnienie letnich zbiorów stało się rzeczywistością zimą?

Najpierw przygotuj półtoralitrowe sterylizowane słoiki. Następnie napełnij je owocami. Zwróć uwagę na jakość i bezpieczeństwo składników. Owoce powinny być w idealnym stanie i niezmienione.

Przed umieszczeniem w pojemniku należy je opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Po umieszczeniu ich w słoiku podgrzej trochę wody do wrzenia.

Następnie owoce miesza się z dwiema łyżkami cukru pudru. Gdy woda się zagotuje, czas napełnić słoiki. Następnie zakręcamy pokrywki na słoikach i dbamy o to, aby przetwory były przechowywane w odpowiednich warunkach. Na noc należy pozwolić im ostygnąć, zawiniętym w koce. Następnie temperatura ich przechowywania nie powinna przekraczać 18°C.

Oto więcej trików dla miłośników owoców Proszę bardzo!

Cukry w nadmiarze mogą być szkodliwe. Możesz jednak zmniejszyć ilość cukru w swojej diecie, wybierając produkty z mniejszą jego ilością. Dżemy bez dodatku cukru są świetne dla zdrowia, a przy tym zapewnią Ci wyjątkowe doznania kulinarne, które pozwolą Ci posmakować owoców.

Ważne jest również to, aby składniki były świeże i wysokiej jakości. Owoce powinny być pozbawione wszelkich oznak zepsucia i skaz. Możesz wykorzystać owoce sezonowe, takie jak truskawki, czereśnie, gruszki, jabłka i brzoskwinie. Większe owoce można pokroić na mniejsze kawałki. Mniejsze owoce można włożyć do słoika w całości.

Sterylizować pokrywki i słoiki. Pojemniki powinny być szczelnie wypełnione owocami. Całość należy „ozdobić” szczyptą soli. Działa to jako środek konserwujący, ale nie jest konieczne. Do masy można też dodać trochę miodu lub naturalnego słodzika. Zwiększy to nieco liczbę kalorii. Następnym krokiem jest sterylizacja. Kolejnym krokiem jest sterylizacja słoików poprzez umieszczenie ich w garnku.

Po zakończeniu tego etapu odwrócone słoiki można umieścić na gładkiej powierzchni przykrytej kocem. Będą stopniowo tracić swoją temperaturę. Otrzymasz naturalny, słodki przysmak, który nie zawiera sztucznych składników. Świetnie sprawdzi się w wielu deserach.

Dżem wykonany w ten sposób powinien być przechowywany w temperaturze kilkunastu stopni.

error: Treść zabezpieczona !!