Jem i nie boję się, że przytyję. Tak przygotowane pączki nie potrzebują smażenia. Super smak.

Pączki z piekarnika z tego przepisu to coś dla największych smakoszy słodyczy! Zrobisz je raz, a rodzina będzie Cię o nie prosiła na każde święta. 

Przygotowane w domu pączki smakują zupełnie inaczej niż te sklepowe. O wiele bardziej smakuje nam to, w co włożyliśmy dużo wysiłku. Ponadto ciasto na sklepowe smakołyki zawiera nierzadko dużo konserwantów. Zdrowszym i ciekawszym pomysłem z pewnością jest upieczenie własnych pączków.

Potrzebne będzie:

  • 50g masła
  • 100g cukru
  • 120 ml mleka
  • 10g drożdży suchych
  • 500g mąki
  • 2 jaja

Dodatkowo:

  • 125g masła do smarowania
  • cukier puder
  • skórkę z pomarańczy
  • kawałki czekolady (opcjonalnie)

Przepis:

Do miski wlej letnie mleko, dodaj drożdże i wymieszaj dokładnie. Odstaw na około 15 minut. Do osobnej miski wsyp mąkę, cukier, masło, jajka i dodaj skórkę z pomarańczy. Następnie wszystko razem wymieszaj.

Powstałe ciasto należy przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Im więcej czasu przeznaczysz na „rośnięcie” ciasta, tym pączki będą bardziej puszyste. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego kawałki czekolady.

Z powstałego ciasta należy wyciąć okręgi i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C i piec 20-25 minut, do zarumienienia.

error: Treść zabezpieczona !!