Nadziewane paluszki na przekąskę lub szybką kolację: Salami, szynka,, ser, zawinięte w ciasto francuskie.

Oto wyjątkowy pomysł na obiad, kolację lub przekąskę. Zaskocz domowników i gości paluszkami z ciasta francuskiego z szynką, salami i serem!

Przygotowanie jest bardzo proste, zwłaszcza gdy użyjemy gotowego ciasta. Efekt na pewno spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie (kupione lub domowe) – 250 g
  • ser żółty – 100 g
  • sos pomidorowy – 130 g
  • salami – 50 g
  • salami paprykowe/pikantne – 50 g
  • dowolna szynka – 50 g
  • oregano – 6 g
  • parmezan – 20 g

Wykonanie:

Ciasto rozwałkuj, by powstał cienki prostokąt. Rozsmaruj na nim równomiernie 100 g sosu pomidorowego, posyp serem i 3 g oregano. Ułóż po jednym rządku salami, szynki i pikantnego salami.

Zwiń ciasto w rulon, zaciskając końce tak, by nadzienie nie mogło wypaść. Posmaruj po wierzchu pozostałym sosem pomidorowym i posyp tartym parmezanem oraz oregano.

Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 30 minut. Przed podaniem pokrój na kawałki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!