Instrukcja krok po kroku: Paryskie rurki – Przepis doprowadził całą rodzinę do szaleństwa.

Te rurki z ciasta orzechowego z kremem paryskim są po prostu boskie! A dzięki szczegółowej procedurze każdy może je przygotować.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 70 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 ml mleka
  • 2 łyżeczki rumu
  • 1 jajko

Krem:

  • 160 ml bitej śmietany
  • 50 g czekolady do gotowania
  • 20 g kaszy manny
  • 150 g masła
  • lukier czekoladowy
  • metalowe formy do rur,

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki, zawijając je w folię spożywczą i zostawiając w lodówce na 2 godziny. Wlej do garnka bitą śmietanę z cukrem i czekoladą. Mieszaj, gotuj do ostygnięcia i wstaw do lodówki.

Metalowe foremki posmaruj masłem i rozwałkuj ciasto na blacie między posypaną mąką folią lub papierem do pieczenia. Pociąć na równe paski (możemy użyć szablonu).

Paski ciasta nawijamy na metalowe foremki, odcinamy odpowiednią część, dobrze dociskamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut. Z tej partii powstanie około 80 sztuk. Po upieczeniu wyjmij rurki z foremek.

Zanurz oba końce w polewie czekoladowej, ułóż na papierze do pieczenia i pozwól mu stwardnieć.

Ubij masło na piankę i porcjami dodaj schłodzony krem ​​czekoladowy. Ubić gładką śmietanę. Przenosimy go do dekoracyjnego woreczka i napełniamy nim tubki. Wszystko gotowe.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!