Każda gospodyni musi znać ten przepis: Pyszne roladki z kapusty pekińskiej – obiad jak marzenie.

Smażone roladki z kapusty pekińskiej to świetny pomysł na obiad lub kolację na ciepło.

Ich smak podbije niejedno podniebienie, a przygotowanie zajmie zaledwie 20 minut! Poznaj przepis na pyszne danie, które przyrządzisz za pomocą kilku składników.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 4 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 miękkie pomidory
  • 200g twardego sera
  • 1 pęczek ziół
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i czarny pieprz mielony do smaku

Przygotowanie:

Oddziel liście od łodygi. Pozbądź się twardej części łodygi, a całość liścia rozbij delikatnie za pomocą tłuczka. W miseczce rozbij jaja, dodaj do nich sól i pieprz. Wsyp mąkę i wymieszaj na gładką masę.

W przygotowanej masie zanurz każdy liść z osobna i smaż go na wcześniej rozgrzanej patelni pokrytej olejem – liście smaż przez 1 minutą na każdą stronę. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, połóż usmażone liście na ręcznik papierowy i delikatnie odciśnij.

Do przygotowania nadzienia pokrój pomidory w drobną kostkę – aby farsz nie był zbyt wodnisty, możesz pozbyć się uprzednio gniazd nasiennych.

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posiekaj zioła. Wszystkie składniki wymieszaj ze śmietaną i dopraw do smaku.

Przygotowany farsz nałóż na krawędź liścia i całość zwiń w rulon. Zrób tak z każdym usmażonym liściem. Przygotowane ruloniki ułóż na sałacie i podawaj np. z czosnkowym sosem.

Nadzienie możesz przygotować według uznania i dostępnych składników. Pyszne roladki z kapusty pekińskiej staną się twoim daniem popisowym!

error: Treść zabezpieczona !!