Pieczone pastrami z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Zaskoczę Cie tym przepisem.

Pieczone pastrami z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej – procedura przygotowania

Jeśli organizujesz spotkanie rodzinne, wypróbuj przepis na Pastrami z pieczonym kurczakiem w marynacie miodowo-musztardowej. Można go uzupełnić orzeźwiającą sałatką warzywną, ale będzie dobrze komponować się także z bagietkami czy kanapkami.

Składniki

  • pierś z kurczaka – 1500 g
  • sól – 3 łyżki lub do smaku
  • cukier – 1 łyżka
  • woda – 1000 ml
  • miód – 2 łyżki
  • mielona słodka papryka – 1 łyżka
  • całe nasiona gorczycy – 1 łyżeczka
  • cały kminek – 1 łyżeczka
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Umyj piersi kurczaka pod bieżącą wodą i usuń wszelkie niejadalne części, takie jak błony i ścięgna. Do wody dodać cukier i sól. Po rozpuszczeniu mięso włożyć do solanki i marynować przez 2 godziny.

Następnie wyjmij mięso z wody i osusz je. Połóż co najmniej 2 piersi z kurczaka jedna na drugiej i zwiąż je sznurkiem spożywczym. Kontynuuj w ten sposób, aż będziesz mieć wystarczającą ilość mięsa. W misce wymieszaj miód, mieloną paprykę, kminek, gorczycę i kolendrę. Nacieramy dokładnie tą mieszanką piersi kurczaka i pozostawiamy mięso w marynacie na 30–60 minut w lodówce.

Przełóż piersi z kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz mięso przez 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, nie otwieraj go i daj piersiom kurczaka odpocząć przez 2 godziny. Na koniec usuń sznurek, pokrój mięso i podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!