Doskonały przepis na pieczone warzywa.
Sos:
Pokrojone brokuły i różyczki kalafiorowe wrzuć do garnka z wodą. Dodaj sól, mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 2 minuty. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju słonecznikowym.
Ugotowane brokuły z kalafiorem włóż do szklanej formy do pieczenia. Posyp olejem słonecznikowym, wymieszaj. Dodaj smażoną cebulę. Następnie dodaj na wierzch posiekaną paprykę i pomidory.
Jajka ubić trzepaczką w misce, dodać sól, olej, mąkę i dobrze wymieszać. Następnie dodaj trochę mleka, dobrze wymieszaj. Dodaj drugą część mleka, posiekany koperek i pietruszkę. Wymieszaj łyżką i wylej mieszankę na warzywa w foremce.
Na wierzch polać twardym, startym twardym serem. Włóż formę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C. Teraz przygotujmy sos. Do małej miski dodaj majonez, biały jogurt, zmiażdżony czosnek. Dobrze wymieszać.