Uwielbiam tę chrupiącą serową panierkę. Ten kalafior to hit na każdym przyjęciu

Panierowany kalafior, mimo swojej zewnętrznej twardości i chrupkości, wyróżnia się niespotykanie miękkim środkiem.

Do tego dochodzi panierka, której głównym elementem jest żółty ser. Takie danie może posłużyć jako przystawka przed daniem głównym lub jako zastępstwo dla sałatki.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 3 jajka,
  • 6 łyżek mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 50 g startego sera żółtego,
  • 1/2 łyżeczki curry lub innych przypraw,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Główka kalafiora powinna zostać podzielona na mniejsze części, które należy włożyć do garnka. Następnie trzeba zalać je wodą i dodać odrobinę soli. Od rozpoczęcia wrzenia, warzywo gotować przez pięć minut. Po tym czasie przełożyć na durszlak i odcedzić.

W drugiej misce należy ubić jajka z przyprawami. Po wymieszaniu, dodać mąkę i szczyptę soli. Składniki połączyć tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

W kolejnym pojemniku należy wymieszać bułkę tartą ze startym serem żółtym. Tak powstanie panierka.

Każdą ugotowaną część kalafiora należy dokładnie zanurzyć najpierw w cieście, powstałym na bazie jajek a później w mieszance bułki tartej i sera.

Tak przygotowane danie smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złocistego koloru.

error: Treść zabezpieczona !!