Możesz piec pyszny, chrupiący chleb dla swojej rodziny każdego dnia podczas rodzinnych posiłków. Twój chleb będzie miękki i wilgotny, a jego skórka chrupiąca. Ten przepis jest idealny dla kogoś, kto uwielbia włoską Ciabattę. Możesz także zastąpić drożdże świeże drożdżami suchymi.
W temperaturze 37-39 stopni rozpuść drożdże w wodzie. Przesiej mąkę do osobnej miski i dodaj sól. Wymieszaj mąkę z drożdżami, a następnie uformuj kulę z ciasta. Pozostaw ją na ok. 2 godziny w przykrytej misce.
W tym czasie ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza na powierzchni i dwa razy urosnąć. Przykryj miskę folią plastikową lub inną pokrywką z otworami i pozostaw na co najmniej jedną noc. Kolejny etap pieczenia chleba można rozpocząć następnego dnia rano.
Posyp powierzchnię roboczą mąką, a ręce oprósz mąką. Uformuj z ciasta kulę. Pozostaw ciasto na kawałku posypanego mąką pergaminu do pieczenia na 40-60 minut. Tym razem nie musisz przykrywać ciasta. Rozgrzać piekarnik do 235°C. Zrób trzy nacięcia w cieście.
Następnie umieść pergamin i ciasto na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku na środkowym poziomie. Drugą blachę umieść na najniższej półce. Po 45 minutach możesz wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.