To prosty przepis na domowy chleb, który doskonale się udaje.

Ten przepis jest dla Ciebie, jeśli nigdy nie próbowałeś piec własnego chleba.

Możesz piec pyszny, chrupiący chleb dla swojej rodziny każdego dnia podczas rodzinnych posiłków. Twój chleb będzie miękki i wilgotny, a jego skórka chrupiąca. Ten przepis jest idealny dla kogoś, kto uwielbia włoską Ciabattę. Możesz także zastąpić drożdże świeże drożdżami suchymi.

Składniki:

  • 420 ml wody
  • Mąka pszenna 530g
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 gramów drożdży

Sposób przygotowania:

W temperaturze 37-39 stopni rozpuść drożdże w wodzie. Przesiej mąkę do osobnej miski i dodaj sól. Wymieszaj mąkę z drożdżami, a następnie uformuj kulę z ciasta. Pozostaw ją na ok. 2 godziny w przykrytej misce.

W tym czasie ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza na powierzchni i dwa razy urosnąć. Przykryj miskę folią plastikową lub inną pokrywką z otworami i pozostaw na co najmniej jedną noc. Kolejny etap pieczenia chleba można rozpocząć następnego dnia rano.

Posyp powierzchnię roboczą mąką, a ręce oprósz mąką. Uformuj z ciasta kulę. Pozostaw ciasto na kawałku posypanego mąką pergaminu do pieczenia na 40-60 minut. Tym razem nie musisz przykrywać ciasta. Rozgrzać piekarnik do 235°C. Zrób trzy nacięcia w cieście.

Następnie umieść pergamin i ciasto na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku na środkowym poziomie. Drugą blachę umieść na najniższej półce. Po 45 minutach możesz wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto chlebowe może być przechowywane w lodówce przez okres do dwóch tygodni. Upewnij się tylko, że jest dobrze przykryte. Możesz upiec chrupiący, pyszny chleb, kiedy tylko zechcesz.

error: Treść zabezpieczona !!