Z tych wszystkich powodów, bardzo często gości ona na polskich stołach. Warto jednak czasem coś urozmaicać w swoich częstych, może i rutynowych przepisach. Dzięki temu zachwycisz przyjaciół i rodzinę oraz wyjdziesz poza ramy typowych przepisów.
Możliwe, że dzięki takiemu eksperymentowaniu w kuchni sam odkryjesz jakiś przepis i będziesz mógł dzielić się nim z innymi.
Panierujemy kawałki mięsa w mące, zanurzamy je w jajku, a później w bułce tartej. Dodajemy do tego parmezan. Tak upieczona pierś z kurczaka z rumianą skórką zachwyci wiele osób.
Do kurczaka dodajemy pieczarki, ser, kukurydzę z puszki, cebulę, majonez i czosnek. Osoby, które lubią połączenie ananasa z mięsem powinny spróbować tego dania.
Filety z kremowym sosem i ziarnami gorczycy są ciekawym i oryginalnym pomysłem na kurczaka. By wykonać do niego sos, łączymy masło, mleko, suszony czosnek i przyprawy inne, według uznania.
Naprzemiennie układamy warzywa i mięso na patykach do szaszłyków, doprawiamy ulubionymi przyprawami i pieczemy całość w folii.
Świetnym pomysłem na pierś z kurczaka jest także zamarynowanie filetów w sodzie, a później w skrobi.