Wystarczy pokroić, wypełnić i pyszny obiad to pół godziny na stole: Piersi z kurczaka nadziewane, każdy je uwielbia, dlatego zdradzam przepis.

Smaczne i szybkie w przygotowaniu piersi z kurczaka, które mogą być znacznie zdrowszą alternatywą dla smażonych dań.

To również doskonały pomysł na niedzielny obiad. Warto spróbować!

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 pomidor
  • 100 g twardego sera
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • czerwona papryka w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyte i osuszone piersi przecinamy wzdłuż do ¾ długości.

Następnie dokładnie rozprowadzamy przyprawy na powierzchni mięsa.

Myjemy pomidora i kroimy go w plastry. Podobnie czynimy z serem. Następnie mieszamy w misce łyżkę śmietany z łyżką musztardy, co posłuży nam w przyszłości za glazurę do mięsa.

Na zamarynowanych piersiach układamy po dwa plastry pomidora i sera, a następnie składamy mięso jak kartkę papieru. Na wierzchu wykonujemy trzy nacięcia, a potem przekładamy piersi na wysmarowaną olejem blachę.

Całość doprawiamy solą i smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką musztardy i śmietany.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut. Na koniec układamy na upieczonych piersiach po plasterku sera i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż ser się rozpuści.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!