Będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych, grilla lub po prostu możesz je serwować na śniadanie bądź kolację. To bardzo prosty przepis, który mogą opanować nawet początkujące w kuchni osoby! Te smaczne wypieki są doskonałe nawet na drugi i trzeci dzień!
Dodatkowo:
W większej misce wymieszaj starty ser, mąkę z drożdżami, masło, jajka, utłuczone, gotowane ziemniak oraz sól, wymieszaj składniki tworząc jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę śmietanki. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką desce.
Przełóż je do miski i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut . Ponownie rozwałkuj i wytnij z ciasta koła za pomocą szklanką. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je bawełnianym ręcznikiem.
Odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce. Roztrzep żółtko i posmaruj nim przyszłe bułeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C na złoty kolor. Nie zapomnij obserwować bułek podczas pieczenia, każdy piekarnik piecze inaczej.