Jest to doskonała bomba witaminowa, która podniesie każdemu odporność! Z podanych poniżej składników otrzymamy 9,5 litra soku. Zamiast pomarańczy można przygotować sok z mandarynek.
Krok pierwszy — zastanów się czy sok, który będziesz przygotowywać, chcesz zrobić bez skórek owoców, czy też z. Śmiało możesz do tego soku użyć owoców bio.
Krok drugi — cztery pomarańcze, jedną cytrynę i jedną obraną marchewkę, pokrój w kostkę oraz włóż do garnka. Do tak przygotowanych owoców, wlej półtora litra wody wraz z 350 gram kwasku cytrynowego. Odstawiamy na 48 godzin.
Krok trzeci — po odczekanym czasie, postaw garnek na piecu. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuj przez 20 minut.
Krok czwarty — w drugim garnku zagotuj 8 litrów wody wraz z 500 gram cukru lub miodu. Po doprowadzeniu do wrzenia przelej płyn do garnka z owocami i wystudź. Gotowy sok odcedź ze zbędnego miąższu oraz przelej do butelek.