Przepis na odporność z notatnika mojej babci – zapomnij czym jest choroba, stosuj codziennie. Oto przepis

Przedstawiam sposób mojej 81-letniej babci na radzenie sobie z wszelkimi chorobami. Jak sama twierdzi, właśnie dzięki temu cieszyć się może ponadprzeciętną odpornością od wieku lat.

Babcia pomimo 81 lat wciąż cieszy się doskonałym zdrowiem. Praktycznie żadne choroby się jej nie imają. Wynikać to może z dwóch powodów.

Po pierwsze jej niezwykle optymistycznego spojrzenia w przyszłość, po drugie z pewnego klasycznego specyfiku wzmacniającego odporność, przekazywanego z pokolenia na pokolenie nazywanego potocznie „chłopskim” lekarstwem.

Ów specyfik, opiera się na dwóch ogólnie dostępnych od lat składnikach, jakimi są chrzan oraz miód. W takiej formie stosowali go nasi przodkowie, jednak z czasem zaczęto urozmaicać go imbirem oraz cytryną, co wzmacniało jeszcze działanie lecznicze.

Mnie przepisu nauczyła babcia, a ja planuję nauczyć go swoich dzieci.

Polecam go szczególnie, jako alternatywa dla sztucznych suplementów witaminowych. Gwarantuje, że już nigdy nie wrócisz do starych metod. Lista problemów zdrowotne, z którymi możemy sobie poradzić jest imponująca!

Efekty „Chłopskiego” lekarstwa 

  • Wspieranie odporności całego organizmu
  • Działanie przeciwzapalna
  • Działanie antybiotykowe
  • Wspieranie profilaktyki onkologicznej
  • Ochrona komórek przed wolnymi rodnikami
  • Oczyszczenie krwi
  • Wspomaganie pracy serca, zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym
  • Zwiększenie ciśnienia krwi
  • Obniżenie poziomu cholesterolu
  • Pomaga w utrzymaniu mocnych naczyń krwionośnych
  • Pozbycie się śluzu z układu oddechowego
  • Usunięcie nadmiaru wody z organizmu
  • Wiele innych zalet

Również w przypadku chorych oskrzeli, grypy lub zapalenia płuc.

Korzeń chrzanu dokładnie czyścimy, po czym ścieramy na grubej tarce. Następnie wkładamy go do słoika i zalewamy około 150g miodu. Słoik zamykamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na cały dzień. Kolejnego dnia należy odcedzić sok, po czym przelać go do ciemnej butelki.

Czas przechowywania tak skonstruowanego własnoręcznie lekarstwa w lodówce wynosi około 6 dni. Aby przeciwdziałać przeziębieniu i grypie spożywcze można 1 łyżeczkę, trzy razy na dobę. Z powodu ostrego smaku specyfik ten nie jest zalecany dla dzieci. Przeciwwskazaniami mogą być również problemy z żołądkiem lub dwunastnicą.

Bolące gardło

Przeciwzapalne działanie miodu połączonego z chrzanem poczuję każdy dotknięty bólem gardła. Wystarczy wymieszać dwie łyżki miodu ze startym chrzanem i tak przygotowaną mieszanka spożywać 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Przyspieszony powrót do zdrowia, odporność na wirusy

Potrzebować będziemy: 3 cm imbiru, jednej cytryny, 200 g miodu (wysokiej jakości), 250 g chrzanu.

Przygotowanie:

Imbir wraz z chrzanem po wcześniejszym obraniu ścieramy na drobnej tarce. Następnie, umieszczamy je w miseczce i zalewamy szklanką ciepłej, ale niegorącej wody. Mieszamy i po wcześniejszym przykryciu odstawiamy na pół godziny do wystygnięcia.

Po tym czasie wywar należy odcedzić i delikatnie wycisnąć przez tylną ściereczką. Na koniec mieszamy cały miód z sokiem z jednej cytryny.

error: Treść zabezpieczona !!