Przepyszne ciasto budyniowe – wręcz rozpływa się w ustach. Dawno tak dobrego nie jadłam

Lubisz słodkości lub spodziewasz się gości? Wykorzystaj ten przepis – potrzebujesz tylko kilku składników.

Może nawet masz je w domu! Ciasto budyniowe jest bardzo puszyste i delikatne, a poza tym wygląda świetnie na stole. Nikt mu się nie oprze!

Składniki na ciasto budyniowe:

  • jajka: 6 sztuk,
  • cukier puder: 12 łyżek,
  • mąka pszenna: 9 łyżek,
  • mleko: 1 litr,
  • masło: 250 g,
  • budyń waniliowy: 80 g (prawdopodobnie ok. 2 opakowań, w zależności od producenta).

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek i ubij z nich sztywną pianę. Zrób to przy pomocy miksera. Wsyp połowę cukru pudru (6 łyżek) i nadal miksuj. Wsyp mąkę (6 łyżek) i delikatnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią ciasto. Rozprowadź łyżką i wyrównaj. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zanim je wyjmiesz, sprawdź drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe.

W międzyczasie zrób krem. Żółtka z jajek i pozostały cukier puder (6 łyżek) ubij mikserem. Pozostałe 3 łyżki mąki, budyń oraz 2 łyżki mleka dodaj do żółtek i znów dobrze wymieszaj.

Zagotuj mleko i wlej do niego powstałą masę, mieszając – do uzyskania budyniu. Ostudź i stopniowo miksuj masę, dodając masło.

Ciasto wyłóż kremem i wstaw do lodówki. Udekoruj wiórkami czekolady lub w dowolny sposób.

error: Treść zabezpieczona !!