Przepyszne pieczone ziemniaki z rękawa – Są tak smaczne, że mogę je robić codziennie.

Pieczone ziemniaki są uwielbiane na całym świecie. Pasują do wielu mięs, sosów i warzyw. Można je jeść także bez żadnych dodatków.

Oto przepis na fantastycznie aromatyczne ziemniaki pieczone w rękawie, z dodatkiem czosnku.

Aby je zrobić, potrzebujesz:

  • rękawa do pieczenia
  • 1 kilograma ziemniaków
  • czosnku (2-3 ząbki, w zależności od ich wielkości)
  • 3 łyżek oliwy
  • 1 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy (do smaku – my polecamy mieszankę pieprzu i ziół)

Przygotuj ziemniaki – umyj, obierz (młodych ziemniaków nie trzeba obierać), w razie potrzeby pokrój na równe kawałki. Następnie drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków) ponakłuwaj ziemniaki w kilku/kilkunastu miejscach.

Czosnek przeciśnij przez praskę, zioła posiekaj. W dużej misce połącz wszystkie składniki: oliwę, zioła, czosnek, musztardę, sól i pozostałe przyprawy. Całość wylej na ziemniaki i bardzo dokładnie wymieszaj – tak, by każda bulwa zyskała smak i aromat dodatków.

Ziemniaki umieść w rękawie. Zrób w nim kilka otworów. Piecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni, przez około 40-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków).

Jeśli lubisz ziemniaki ze złocistą i chrupiącą skórką, pod koniec pieczenia odetnij górę rękawa i odkryj ziemniaki. Na ostatnie 10 minut przełącz piekarnik na tryb grillowania. Gotowe! Można zaczynać ziemniaczaną ucztę!

error: Treść zabezpieczona !!