Przepis na niesamowity deser, który nie wpłynie negatywnie na Twoją dietę.

Zdrowe jedzenie jest gratką dla każdego fana oraz fanki szczupłej sylwetki.

Jednak zdrowe jedzenie nie musi się tylko ograniczać do sałatek. Warto sprawdzić, jak przyrządzić pyszną przekąskę, która nie zawiera cukru ani mąki. Przekąska nie jest tłusta, a jej przygotowanie zajmie niewiele czasu. Warto poznać ten przepis.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 80g erytrytolu,
  • 150g orzechów włoskich,
  • szczypta wanilii,
  • 100g masła,
  • 3l soku z cytryny
  • 200ml śmietany 36%
  • czekolada do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Pianę z białka należy ubić, następnie dodać do niej erytrytol( połowa z przepisu) i łyżeczkę soku z cytryny. Później należy wsypać orzechy.

2. Na papierze do pieczenia należy narysować koła o średnicy odpowiednio 16 i 18 centymetrów. Następnie należy nałożyć na nich masę białkową i wsadzić do piekarnika, który został uprzednio nagrzany do temperatury 17- stopni Celsjusza. Pieczenie nie powinno trwać dłużej niż 25 minut.

3. Czas na żółtka z jajek. Należy umieścić je w garnku, dodać śmietanę, kolejną porcję erytrytolu, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz wanilię. Całość należy podgrzać, aż masa zgęstnieje, nie zapominając o mieszaniu.

4. Masło trzeba ubić, przykryć torebką z mikrotenem i czekać aż ostygnie. Z pieca należy wyjąć masę. Po czym większa część zostaje oblewana kremem z masłem, druga część masy z białek musi zostać ułożona na tej pierwszej, która jest większa. Wierzchnią warstwę ciasta bez mąki należy również polać masą z masła.

Po tym można podać ciasto na stół. Jest ono pyszne oraz nie zawiera wielu kalorii. Warto spróbować!

error: Treść zabezpieczona !!