Jednak zdrowe jedzenie nie musi się tylko ograniczać do sałatek. Warto sprawdzić, jak przyrządzić pyszną przekąskę, która nie zawiera cukru ani mąki. Przekąska nie jest tłusta, a jej przygotowanie zajmie niewiele czasu. Warto poznać ten przepis.
1. Pianę z białka należy ubić, następnie dodać do niej erytrytol( połowa z przepisu) i łyżeczkę soku z cytryny. Później należy wsypać orzechy.
2. Na papierze do pieczenia należy narysować koła o średnicy odpowiednio 16 i 18 centymetrów. Następnie należy nałożyć na nich masę białkową i wsadzić do piekarnika, który został uprzednio nagrzany do temperatury 17- stopni Celsjusza. Pieczenie nie powinno trwać dłużej niż 25 minut.
3. Czas na żółtka z jajek. Należy umieścić je w garnku, dodać śmietanę, kolejną porcję erytrytolu, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz wanilię. Całość należy podgrzać, aż masa zgęstnieje, nie zapominając o mieszaniu.
4. Masło trzeba ubić, przykryć torebką z mikrotenem i czekać aż ostygnie. Z pieca należy wyjąć masę. Po czym większa część zostaje oblewana kremem z masłem, druga część masy z białek musi zostać ułożona na tej pierwszej, która jest większa. Wierzchnią warstwę ciasta bez mąki należy również polać masą z masła.