Niezwykle smaczne i aromatyczne domowe ciasto, mogę jeść go codziennie: Zaskoczę Cię tym prostym przepisem

Niezwykle smaczny i aromatyczny domowy deser z kwaśną śmietaną, doskonały do herbaty. Przepis jest bardzo prosty, a smak ciasta niesamowity! Na pewno Ci się spodoba, tylko spróbuj!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • żółtka – 4 szt.
  • cukier  – 100 g
  • masło – 130 g
  • mąka – 350-400 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Nadzienie:

  • białka jajka kurzego – 4 szt.
  • cukier – 130g
  • kwaśna śmietana (18%) – 400 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • skrobia – 3 łyżki (np. kukurydziana)
  • wiśnie 100 g
  •  łyżeczka skrobi

Przygotowanie:

Wymieszaj żółtka ze 100 g cukru, dodaj miękkie masło, ponownie wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wyrób jednolite ciasto. Podziel je na 2 części (jedna nich będzie nieco większa od drugiej).

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier (130 g), kontynuuj ubijanie.

Dodaj cukier waniliowy, śmietanę i skrobię.

Delikatnie mieszaj, składniki aż masa będzie gładka. Posyp wiśnie skrobią.

Wyłóż spód formy (30*32 cm) papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłóż równomiernie na dnie, wygładź powierzchnię.

Wylej nadzienie na ciasto, a na nim ułóż wiśnie.

Drugą część ciasta zetrzyj na tarce.

Piecz w 180º 40-45 minut.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!