Pyszne ciasto kanapkowe – prosty przepis na domowe wypieki dla leniwych matek
Chcemy podzielić się dzisiaj przepisem na pyszne kanapkowe ciasto, które należy do ulubionych dziecięcych deserów. Niewątpliwie jednak szybko zawładnie również sercem niejednego dorosłego.
Oto potrzebne składniki:
- 130 g masła (plus około 1 łyżka do wysmarowania blachy),
- 1 całe jajko i 3 żółtka,
- szklanka cukru (ok. 250 g),
- 500 g twarożku,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 2 łyżki kakao,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- odrobina skórki otartej z cytryny do smaku.
Rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy do niego cukier, jedno opakowanie cukru waniliowego i dokładnie mieszamy. Wsypujemy kakao, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Wbijamy jedno jajko i ponownie dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto – jeżeli będzie się bardzo lepić, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki.
Z jednej trzeciej ciasta formujemy kulkę, owijamy ją folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem dokładnie wykładamy formę (20 x 20 cm), wcześniej nasmarowaną masłem.
Twarożek dokładnie rozdrabniamy widelcem, a jeżeli jest bardzo suchy – przecieramy go przez sito. Do twarożku dodajemy pozostał cukier, cukier waniliowy, rodzynki oraz pozostałe 30 g rozpuszczonego masła (i ewentualnie skórkę z cytryny).
Całość dokładnie mieszamy. Trzepaczką rozbijamy żółtka, po czym dodajemy je do twarogu.
Na ciasto ułożone w formie równomiernie wykładamy masę z twarożku, wygładzamy. Pozostałe ciasto, wyjęte z zamrażarki, ścieramy na tarce i posypujemy nim całą powierzchnię masy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do nadzienia, zależnie od preferencji, zamiast rodzynek można również dodać orzechy, suszone lub kandyzowane owoce.