Zrobisz je w 15 minut – o wiele lepsze niż te sklepowe. Domowe krówki – mój przepis na wszystkie okazje.

Domowe szybkie krówki – o wiele lepsze niż te sklepowe

W tym roku nie musisz iść do sklepu by kupić wspaniałe krówki ciągutki. Wystarczy, że wykonasz je z poniższego przepisu w ciągu kwadransa we własnej kuchni.

Dzięki odpowiednim proporcjom można samemu dostosowywać twardość oraz gęstość słodyczy do własnych preferencji. A co najważniejsze składniki są niewyszukane i na pewno masz je w swojej kuchni.

Czego potrzebujesz?

  • 200 g cukru;
  • 40 ml mleka;
  • 45 g masła;
  • szczypta kakao (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Przygotowujemy patelnię o grubym dnie i wsypujemy na nią cały cukier, a następnie włączamy grzanie.

Podgrzewającego się cukru nie mieszamy, kontrolujemy jednak sytuację i gdy cukier rozpuści się szybko zwiększamy grzanie i dodajemy masło. Dopiero wtedy wszystko mieszamy.

W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko i wlewamy je do gorącego cukru. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.

Po ugotowaniu karmelu wlewamy go do foremek. Mogą być to na przykład silikonowe formy albo foremki do lodu, w zależności od tego, jaki chcemy uzyskać kształt.

Po około 15 minutach krówki będą już nieco ostudzone. Pozostawiamy je jeszcze na kilka godzin w lodówce w foremkach.

Gotowe! Na pewno cała rodzina pokocha te pełne smaku krówki i będzie regularnie domagać się ich, by umilić sobie popołudnie czy wieczór.  Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!