Placki ziemniaczane to znane danie. Wszyscy wiedzą, jak je ugotować, ale czasem można znaleźć przepisy takie jak ten, z niespodzianką, a każdy lubi niespodzianki.
Te placki ziemniaczane z mięsem są pulchne, rumiane, z chrupiącą skórką ziemniaczaną i soczystym i pikantnym nadzieniem mięsnym.
SKŁADNIKI
- 250 g mięsa mielonego
- 6 średnich ziemniaków
- 4 jajka
- 1/2 cebuli
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Drobno posiekaj cebulę, wymieszaj z mielonym mięsem i jednym jajkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Drobno zetrzyj ziemniaki i opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą. Wyciśnij dłońmi z tartych ziemniaków nadmiar płynu i włóż do miski.
Dodaj sól do wyciśniętych ziemniaków, pozostałe jaja i wymieszaj.
Łyżkę masy ziemniaczanej wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem i wyrównaj je na cienką warstwę. Połóż na wierzchu małą część mięsa mielonego, równomiernie wygładź je na ziemniakach i przykryj znów masą ziemniaczaną, aby mięso mielone było całkowicie przykryte. Warstwy ziemniaków i mięsa nie powinny być zbyt grube.
Z obu stron smaż placki na średnim ogniu. Kiedy przekręcisz je na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką. Dla tych, którzy nie jedzą smażonych potraw, informujemy, że placki ziemniaczane można upiec w piekarniku. Danie jest równie smaczne, ale mniej kaloryczne. Skórka placków ziemniaczanych jest chrupiąca, bardzo smaczna, a wewnątrz znajduje się soczyste mięso.
Teraz znasz przepis na najsmaczniejsze placki ziemniaczane. Smacznego!
Istnieje wiele przepisów na przygotowanie placków ziemniaczanych. Te przepisy różnią się głównie dodatkowymi składnikami dodanymi do ciasta. Placki ziemniaczane można przygotować z pieczarkami, kapustą, cukinią, boczkiem, kiełbasą, serem, rybą, mięsem mielonym i wieloma innymi. I za każdym razem są bardzo smacznym i sycącym daniem, które zwykle podaje się z domową śmietaną i drobno posiekanymi ziołami.