Jako dziecko moim ulubionym ciastem była rolada z orzechami laskowymi i kremem maślanym. Ani moja mama, ani babcia nie wiedziały, jak ją upiec. I nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę złożoną technologię. W końcu uzyskałam przepis na moje ukochane ciasto, którym się z Wami dzielę!
Przepisem na ten przysmak podzieliła się ze mną moja teściowa. Wypróbowałam. Jeśli chcesz pogrążyć się w nostalgii, koniecznie przygotuj ten deser!
Składniki:
- 2 żółtka od jajek
- 140 ml mleka
- 110 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka wanilii
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 łyżka rumu
- 130 g białka
- 220 g cukru pudru
- 100 g orzechów laskowych
- 3 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Najpierw przygotujmy krem. Aby to zrobić, połącz żółtka z cukrem w rondlu z grubym dnem. Dodaj szczyptę soli i wanilii. Zmiel składniki. Do rondla wlej mleko o temperaturze pokojowej. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Umieść rondel na średnim ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając.
Będzie się pienić – to jest konieczne. Teraz lekko zagęszczoną masę wlej do czystej miski, przykryj folią i wstaw do lodówki. Niech całkowicie ostygnie.
W międzyczasie przygotuj ciasto bezowe. Wlej białka do miski od miksera. Dodaj do nich szczyptę soli. Ubijaj na średnich obrotach, aż się spieni. Następnie stopniowo dodawaj 2-3 łyżki cukru pudru. Ubijaj przez minutę po każdej porcji. Po dodaniu całego cukru ubijaj przez kolejne 3-5 minut z maksymalną prędkością.
Powinieneś mieć błyszczącą, stabilną masę. Teraz dodaj ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Ubijaj przez kolejną minutę.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem o wymiarach około 28 cm na 40 cm. Wylej na nią bezę o temperaturze pokojowej i rozprowadź równomierną warstwą. Bezę posyp prażonymi i posiekanymi orzechami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 20-25 minut.
Beza będzie pokryta skorupką i pęknięciami, a wnętrze będzie miękkie. Przykryj jeszcze gorącą skorupkę drugim arkuszem pergaminu i odwróć. Usuń dolny pergamin. Pozostaw bezę do wystygnięcia. W międzyczasie wróć do kremu.
Ubij zmiękczone masło, aż stanie się białe i puszyste. Teraz stopniowo dodawaj do niego bazę kremu, która ostygła do temperatury pokojowej. Ubij dwie masy do uzyskania gładkiej konsystencji, w trakcie dolewając rum. Krem powinien być błyszczący i puszysty, jednolity i stabilny.
Do śmietany, dodać kakao. Teraz zbierz rolkę. Na schłodzoną skorupkę połóż śmietankę, pozostawiając 2 łyżki do dekoracji. Rozłóż krem równomiernie na cieście.