Oszalała rodzina, gdy z całego schabu i plastrów boczku zrobiłam roladę.

Czy masz problem z wyborem dania na wyjątkowy posiłek? Przedstawiamy niebanalny przepis na pyszną roladę mięsną z oryginalnymi dodatkami.

Składniki:

  • Plastry boczku
  • 2 cebule
  • 2 kg schabu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 100 g wędzonej szynki
  • 100 g rodzynek
  • 600 g pieczarek

Marynata:

  • Sól według uznania
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • Sok z 1/2 pomarańczy
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 200 g sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatki:

  • Ziemniaki wg potrzeb
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • 250 ml białego wina musującego
  • 2 cebule
  • Oliwa z oliwek według uznania
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Przygotuj marynatę mieszając czosnek, tymianek, pietruszkę, soki z owoców oraz oliwę z oliwek. Wsyp przyprawy i dodaj sos sojowy.

Schab przekrój wzdłuż i podziel na dwie części.

Nałóż 1/3 marynaty na schab i rozprowadź.

Zawijamy schab.

Schab pokryj pozostałą marynatą.

Schłodzić przez 4 godziny w lodówce.

Przygotuj farsz: smaż pokrojone warzywa – pieczarki, cebulę, czosnek oraz marchew.

Dodaj wędzoną szynkę.

Rozłóż schab, wyłóż plastrami boczku i nałóż farsz.

Posyp rodzynkami i zawijamy.

Roladę zwiąż sznurkiem, by zachować kształt.

Pokrój ziemniaki i cebulę, dopraw, a następnie umieść roladę na środku naczynia.

Ziemniaki polej oliwą, winem oraz wodą, a roladę posmaruj marynatą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut.

Roladę podawaj z sosem sporządzonym z pozostałości po pieczeniu, cebuli oraz mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!