Weź mięso mielone, kapustę, ryż, śmietanę i upiecz w jednym naczyniu – Najlepsze rolady, jakie kiedykolwiek jadłam.

Niezwykle smaczne pieczone klopsiki w pysznym sosie są doskonałą opcją na sycący obiad dla całej rodziny. W moim domu jemy je nawet bez żadnej przystawki i są równie doskonałe!

Potrzebujesz:

  • olej
  • 100 g ryżu
  • 200 ml wody
  • sól do smaku

Na klopsiki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 400 ml wrzącej wody
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej

Na sos:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 500 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • koperek

Przygotowanie:

Najpierw przygotowuj ryż. Podsmaż go krótko na patelni z dodatkiem oleju, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje.

Kapustę drobno posiekaj, zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na chwilę.

Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą.

Z kapusty odciśnij wodę i dodaj do mielonego mięsa.

Dodaj też 1 jajko, 1 łyżeczkę soli, przyprawy do smaku i ugotowany ryż.

Uformuj z masy kotlety.

Obtocz je w bułce tartej i ułóż na wysmarowanej olejem blaszce. Piecz przez 20 minut w 190°C.

Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Cebulę podsmaż na patelni z olejem przez 1-2 minuty.

Dodaj marchewki i gotuj przez 5 minut, dodaj 2 ząbki czosnku, 200 g kwaśnej śmietany i 500 ml wody.

Doprowadź do wrzenia, krótko gotuj, a następnie duś pod przykryciem.

Polej sosem klopsiki i piecz przez kolejne 20 minut.

Udekoruj koperkiem i podawaj. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!