Tilapia: Dlaczego już więcej jej nie zjem dowiesz się w tym artykule.

Oto trzy powody, dla których nie powinieneś więcej jeść tej ryby.

Ryba jest ważnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są potrzebne naszemu organizmowi. Te kwasy tłuszczowe są dobre dla organizmu. Kwasy te są korzystne dla naszego organizmu, ponieważ zwalczają wolne rodniki i obniżają poziom złego cholesterolu (LDL).

Kwasy tłuszczowe omega-3 występują w dużych ilościach w tłustych rybach, takich jak łosoś, śledź i dorsz. Chociaż ryby są ogólnie zdrowe, nie wszystkie zawierają wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto, niektóre ryby mogą zawierać substancje szkodliwe dla naszego zdrowia.

Oto przykład takiej ryby. Jest to tilapia. Chociaż jest to bardzo popularna ryba, nie należy jej często spożywać. Zwłaszcza jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia ryb hodowlanych. Dlaczego?

Ten gatunek ryby ma dużą ilość kwasów omega-6 i małą ilość kwasów omega-3. Ta nierównowaga nienasyconych kwasów tłuszczowych może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Niedostateczna równowaga kwasów tłuszczowych omega-6 może powodować astmę i stany zapalne. W skrajnych przypadkach mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Najlepiej unikać tilapii, ponieważ jest ona często hodowlana.

Można ją karmić niemal wszystkim. Rolnicy często karmią ryby resztkami żywności z gospodarstw. Naukowcy odkryli, że tilapia z Chin zawiera wiele substancji rakotwórczych, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

tilapia hodowlana może zawierać wiele pestycydów i antybiotyków. Ryby te mogą również zawierać dioksyny, które również mogą być rakotwórcze. Mamy nadzieję, że powyższe informacje zachęcą Cię do zrezygnowania z jedzenia tilapii i wybrania zdrowszych i bezpieczniejszych ryb.

error: Treść zabezpieczona !!