Ryba jest ważnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są potrzebne naszemu organizmowi. Te kwasy tłuszczowe są dobre dla organizmu. Kwasy te są korzystne dla naszego organizmu, ponieważ zwalczają wolne rodniki i obniżają poziom złego cholesterolu (LDL).
Kwasy tłuszczowe omega-3 występują w dużych ilościach w tłustych rybach, takich jak łosoś, śledź i dorsz. Chociaż ryby są ogólnie zdrowe, nie wszystkie zawierają wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto, niektóre ryby mogą zawierać substancje szkodliwe dla naszego zdrowia.
Ten gatunek ryby ma dużą ilość kwasów omega-6 i małą ilość kwasów omega-3. Ta nierównowaga nienasyconych kwasów tłuszczowych może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Niedostateczna równowaga kwasów tłuszczowych omega-6 może powodować astmę i stany zapalne. W skrajnych przypadkach mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Najlepiej unikać tilapii, ponieważ jest ona często hodowlana.
Można ją karmić niemal wszystkim. Rolnicy często karmią ryby resztkami żywności z gospodarstw. Naukowcy odkryli, że tilapia z Chin zawiera wiele substancji rakotwórczych, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
tilapia hodowlana może zawierać wiele pestycydów i antybiotyków. Ryby te mogą również zawierać dioksyny, które również mogą być rakotwórcze. Mamy nadzieję, że powyższe informacje zachęcą Cię do zrezygnowania z jedzenia tilapii i wybrania zdrowszych i bezpieczniejszych ryb.