Pokrój ogórki na plasterki.
Cebule pokrój natomiast w półpierścienie.
Paprykę słodka w paski, pikantną – w małe kawałki.
Wskazówka: aby uzyskać piękny efekt, użyj różnokolorowych papryk. Zetrzyj trzy marchewki na grubej tarce lub po prostu pokrój w paski.
Pokrój pomidory na plasterki. Wymieszaj wszystkie warzywa w dużym pojemniku, dodaj posiekany czosnek, zioła, sól, cukier, olej roślinny.
Wymieszaj i odstaw na 1 godzinę, zamieszaj od czasu do czasu.
Włóż warzywa do czystych słoików i zalej marynatą z octem.
Zakręć pokrywkami. Wlej ciepłą wodę do garnka, ułóż na jego dnie bawełniany ręcznik, a na nich słoiki. Sterylizuj od momentu wrzenia przez 25 minut. Po tym czasie odwróć słoiki do góry dnem i zawiń w ciepły koc do ostygnięcia. Sałatkę przechowuj w piwnicy lub spiżarni.