Receptura jest bardzo prosta, więc nikt nie powinien mieć kłopotów z jej przygotowaniem. Sałatka ta z pewnością znajdzie uznanie u osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie i pragną zrzucić zbędne kilogramy.
Zaczynamy od ugotowania na twardo 4 jajek. Po ugotowaniu należy je ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Z przygotowanego wcześniej twarogu odciskamy nadmiar wody, aby sałatka nie była za mokra.
Następnie mieszamy ser z musztardą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemy, suszymy i kroimy w półksiężyce.
Szczypior drobno siekamy. Teraz nadszedł czas, by wszystkie składniki umieścić w jednej misce i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Tak przyrządzona sałatka nadaje się też na kanapki, ale w takim wypadku lepiej jest rzodkiewkę zetrzeć na tarce.